El periodista David Bassa reivindica la figura d’Eugeni Xammar a l’Ametlla del Vallès

Andreu González (esquerra) i David Bassa (dreta)

Andreu González (esquerra) i David Bassa (dreta)

Inclosa dins del cicle de conferències que organitza l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès amb motiu de la celebració de l’Any Xammar, ahir dijous 27 de març el periodista i president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, David Bassa, va pronunciar la conferència “Eugeni Xammar, un periodista compromès”, davant una Sala Polivalent plena a vessar i acompanyat per l’alcalde de l’Ametlla del Vallès, Andreu González.

David Bassa va començar la seva intervenció de forma contundent, afirmant que és una “mancança nacional” el fet que fins ara no s’hagi reconegut al que potser és “el més gran periodista català de la història”: Eugeni Xammar, un “periodista de raça”.

De Xammar va dir que “guanyaria qualsevol comparació amb els periodistes contemporanis de la seva època”, i es va mostrar “impressionat” al llegir les seves memòries en el llibre Seixanta anys d’anar pel món, de les quals va recitar algun passatge concret com l’entrevista que va fer a Adolf Hitler o la relació que va tenir amb el president Francesc Macià en moments crucials de història del nostre país.

Com a president del Grup de Periodistes Ramon Barnils va explicar que defensen un periodisme “vist, viscut i explicat amb normalitat i en català”, inspirat en figures com Ramon Barnils o Montserrat Roig. Aquests foren els hereus d’aquells periodistes catalans de l’època de la República, “els millors d’Europa, aleshores”, amb Eugeni Xammar al capdavant. En aquest sentit, va lamentar les conseqüències negatives que va tenir Guerra Civil i els posteriors anys de dictadura pel que fa a la continuïtat d’aquest periodisme, perjudicat per l’exili de les elits intel·lectuals catalanes, unes conseqüències que encara s’estan patint.Sobre el moment que viu el periodisme a l’actualitat, David Bassa es va mostrar crític i va afirmar que “l’autocensura és més forta que mai per culpa de la por que genera el context de crisi”, i que “la por és el pitjor enemic del periodisme”.

 

Va acabar la seva intervenció afirmant que l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès fa un acte de justícia recordant la figura d’Eugeni Xammar, del qual va dir que “ha estat, és i serà un mestre de mestres en l’àmbit del periodisme”.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *