L’Any Xammar arriba al seu punt culminant amb una exposició al Palau Robert

Exposició "Eugeni Xammar. El periodista que ens va explicar el món" / Vanessa Miralles

Exposició “Eugeni Xammar. El periodista que ens va explicar el món” / Vanessa Miralles

Gairebé un any després que es donés el tret de sortida de l’Any Xammar promogut per l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès, ahir dilluns 15 de setembre es va inaugurar a la Sala 4 Cotxeres del Palau Robert l’exposició “Eugeni Xammar. El periodista que ens va explicar el món”.

La inauguració va comptar amb la intervenció de Josep Martí, secretari de Comunicació del Govern, el qual va reivindicar la figura d’Eugeni Xammar definint-lo com el periodista més cosmopolita que ha tingut Catalunya, alhora que destacava les lliçons de vida que s’extreuen del seu testimoniatge.

Al seu torn, el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, va assenyalar que el periodisme practicat per  Xammar “És un exemple de periodisme de qualitat i d’excel·lència i forma part, juntament amb Pla i Gaziel, del que podríem anomenar el trio de primeres espases del periodisme català del passat segle XX”.

D’altra banda, el comissari de la mostra, Joan Safont, va lamentar que Eugeni Xammar hagi estat, durant massa anys, un personatge desconegut, silenciat i oblidat, i es va congratular de que aquest greuge s’estigui corregint amb la celebració de l’Any Xammar i l’organització de la mostra.

L’Ametlla del Vallès va estar representada a través del seu alcalde, Andreu González, i del regidor de Comunicació, Pep Moret. Alhora, també van assistir a l’acte l’esposa del president de la Generalitat, Helena Rakosnik; el president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Carles Duarte; la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona, Maria Àngels Torras, l’eurodiputat Ramon Tremosa; el comissari de l’Any Xammar, Quim Torra; el primer director del Pla de Comunicació Eugeni Xammar, Martí Estruch, i el director del Programa de Comunicació internacional Eugeni Xammar,  Jaume Clotet.

L’exposició

Aquesta és una exposició en què es fa un recorregut biogràfic i periodístic per deu fets històrics de la història universal, europea i catalana entre els anys 1914 i  1945, a través dels articles que va escriure el periodista Eugeni Xammar a diferents mitjans de l’època, tals com La Publicidad, La Veu de Catalunya, Mirador, El Be Negre, Iberia o Ahora.

Alhora, en aquesta mostra es presenta el documental produït per l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès amb motiu de l’Any Xammar titulat “Eugeni Xammar. La ploma silenciada”, en el qual es presenta la trajectòria del periodista a través d’entrevistes a personalitats destacades com Joan Triadú, Heribert Barrera, Lluís Millet, Ramon Parellada, Amadeu Cuito, Oriol Izquierdo, Ramon Folch, Albert Manent, Isabel Clara Simó o Jaume Vallcorba, i de veïns i veïnes de l’Ametlla del Vallès que hi varen tenir tracte.

Més fotografies, aquí.

A continuació, crònica fet per VOTV:

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *