Tret de sortida de l’Any Xammar davant 400 persones

Presentació Any XammarDissabte 19 d’octubre el gimnàs de l’IES Eugeni Xammar va acollir la presentació de l’Any Xammar, un acte que va estar presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, pel president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve i per l’alcalde de l’Ametlla del Vallès, Andreu González, i en què es va estrenar el documental Eugeni Xammar: la ploma silenciada.Davant gairebé 400 persones, entre les que hi havia gran part dels regidors del Consistori, l’actriu ametllatana Beti Español va anar donant la paraula a les diferents autoritats que hi van intervenir.

El primer a parlar fou l’escriptor Amadeu Cuito, que va glossar la figura d’Eugeni Xammar tot destacant la seva “llibertat de criteri i d’esperit” i el seu estret lligam amb l’Ametlla del Vallès, poble que sempre va tenir com a referent, on va viure els primers i els darrers anys de la seva vida i on va morir l’any 1973.Seguidament va prendre la paraula en Joan Barrera, familiar de Xammar, que en una breu intervenció va agrair l’organització de l’acte.

Salvador Esteve va afirmar que “Xammar és un autor imprescindible i una figura exemplar, que aplega la condició de catalanista de pedra picada amb la d’europeista convençut. Ara que som en un camí de reivindicació nacional, pacífica i lluny de l’agitació violenta dels anys 30, l’exemple de Xammar, el seu rigor, la seva professionalitat, la seva constància, i, per què no dir-ho, la seva murrieria, són valors que li hem de reconèixer i que hem d’assumir”.

Andreu González va començar la seva intervenció agraint el suport rebut per totes les institucions catalanes “que han fet seu l’objectiu d’aquesta efemèride, que no és cap altre que la recuperació de la vida i l’obra del periodista Eugeni Xammar”, i va tenir un record especial per l’historiador ametllatà Josep Badia, de qui va destacar la seva “tenaç contribució a la realització del llibre de les memòries d’Eugeni Xammar: Seixanta Anys d’Anar pel món, i per en Quim Torra, comissari de l’Any Xammar i director d’El Born Centre Cultural, sense el qual “aquest Any Xammarno hauria estat a l’alçada que es mereix aquest personatge”.

També va dedicar unes paraules als germans Esteve i Joan Teixidó i a en Joel Mesas, de la productora Sabem.com, responsables de la producció i edició del documental, i va acabar la seva intervenció fent un breu avançament dels propers actes i citant a Josep Pla, el qual va definir Xammar com “l’home més intel·ligent que jo conec, el que té un cop d’ull més segur i un coneixement del món més vast”.

Ferran Mascarell va tancar els parlaments tot destacant la “grandesa” del personatge, que va definir com a “insòlit i extraordinari”, i va coincidir amb el president de la Diputació a l’afirmar que Xammar és un “autor imprescindible”. En aquest sentit, el conseller va dir que el llibre que recull les seves memòries, Seixanta anys d’anar pel món, hauria de ser una referència.

Eugeni Xammar, la ploma silenciada
Acabats els parlaments va arribar el moment de l’estrena, en primícia, del documental Eugeni Xammar, la ploma silenciada, que durant gairebé una hora explica la vida i personalitat d’Eugeni Xammar a través de dramatitzacions i d’entrevistes realitzades al llarg dels darrers tres anys a historiadors, periodistes i persones de l’entorn del periodista.

Acabat l’acte, el públic assistent va ser convidat a un refrigeri i a fotografiar-se amb un Eugeni Xammar personificat per l’actor Albert Vilar. A resultes de la seva reacció, va ser en aquests instants quan va quedar palès que un dels màxims objectius d’aquest projecte, recuperar i posar en valor la figura d’Eugeni Xammar, es comença a assolir.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0QOE6JGkKvo&w=640&h=360]

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *